19. Ringvorlesung: Birte Siim: Gendering Democracy, Equality and Representation - Revisiting Theories and Research (24.01.2019, 18.30 Uhr)

This lecture revisits how feminist scholars' have gendered democracy, citizenship and representation in theory and research.

It first looks at how feminist scholars have reframed the classical models of democracy: the liberal, participatory, deliberative and radical models focusing at the dimensions of representation, participation and deliberation.

Secondly it presents recent empirical research on democratic citizenship and political representation.

Third it presents normative reflections about gendering democracy and social justice, especially the challenge of linking women's claims for representation/participation with claims for recognition and redistribution.

It ends by discussing the intersectional challenge to gender democracy, equality and social justice focusing on the interface of gender with other inequality creating categories.

Birte Siim ist emeritierte Professorin für Gender Studies in den Sozialwissenschaften am Institut für Kultur und Global Studies der Aalborg Universität, Dänemark. Ihre Fachgebiete sind Geschlechtertheorie und vergleichende Forschung zu Gleichberechtigung und Vielfalt in Europa. Sie hat ausführlich zur Intersektionalität, Staatsbürgerschaft, Demokratie, Migration / Multikulturalismus und den Wohlfahrtsstaat publiziert.

Die öffentliche Vortragsreihe Ringvorlesung "Demokratie – Repräsentation – Geschlecht" unter der Leitung von Maria Mesner und Birgit Sauer steht im Zeichen des Themenschwerpunkts "100 Jahre Frauen*wahlrecht in Österreich". Die Vorträge sind öffentlich und können auch als Lehrveranstaltung mit Übung im Masterstudium Gender Studies und im Erweiterungscurriculum Anwendungen Gender Studies absolviert werden. Dafür ist die Anmeldung erforderlich.

Ort: Universität Wien, Hörsaal 32 (1. Stock, Hof V), Universitätsring 1, 1010 Wien

Opens external link in new window Zum Programm der Ringvorlesung Gender Studies

StudienServiceStelle und Bibliothek:

Bibliotheks-Termine außerhalb der Öffnungszeiten sind nach Vereinbarung möglich.

E-Mail anderes: