GENDER TALKS: Jafari S. Allen (Yale University): Black/Queer Here & There: An Ethnography of an Idea (01.06.2015, 6 pm)

Eine Kooperation des Referats Genderforschung (Universität Wien), des Instituts für Queer Theorie (Berlin), des Instituts für Kunst- und Kulturwissenschaften, des Netzwerks für Frauenförderung und Post-Conceptual Art Practices (Akademie der bildenden Künste Wien)

Jafari S. Allen und Sushila Mesquita und bei der Diskussion nach dem Vortrag (v.r.n.l).

Date: Monday, June 1st, 6 pm

Venue: Academy of Fine Arts, Schillerplatz 3 /Mezzanin, M13a /1010 Vienna

Veranstaltung in englischer Sprache.

In this presentation, Jafari S. Allen will provide some broad outlines of his new work-in-progress, Black/Queer Here and There: An Ethnography of an Idea. This new work seeks to re-narrativize the meaning and significance of Black desire for political empowerment or autonomy; for fun and carefree play in the face of social suffering; and erotic desire for one another.

Black/Queer Here & There traces power and differential agency in the lives and works of Black gender non-conformists and sexual minorities across borders of geography, nationality, class, gender, sexuality and citizenship – examining a variety of subjective motivations, scenes and scales.

Jafari S. Allen is Associate Professor of African American Studies and Anthropology at Yale University, and works at the intersections of [queer] sexuality, gender and blackness. Allen is the author of the critical ethnography "¡Venceremos?: The Erotics of Black Self-Making in Cuba", and editor of "Black/Queer/Diaspora – a special issue of GLQ: A Journal of Lesbian and Gay Studies".

Studienservice und
Dienstag 15-17 (!) Uhr