GuA Lecture: Clare Hemmings: Beyond the Feminist Subject of Feminism: Emma Goldman and the Critique of Femininity (28. Mai 2018, 18.30 Uhr)

Der Forschungsverbund Gender and Agency veranstaltet am 28. Mai gemeinsam mit dem Referat Genderforschung und der Professur für Gender Studies der Universität Wien die erste Gender and Agency Lecture im Jahr 2018, zu der wir sehr herzlich einladen.

Clare Hemmings
Professor of Feminist Theory, Department of Gender Studies, London School of Economics

"Beyond the Feminist Subject of Feminism: Emma Goldman and the Critique of Femininity"

Termin: 28. Mai 2018, 18:30 Uhr
Ort: Aula am Campus der Universität Wien, Spitalgasse 2-4 / Hof 1.11

In englischer Sprache.

Anschließend: Get-together bei kleinem Buffet und Getränken. Wir bitten um Anmeldung per E-Mail bis 22. Mai 2018.

This lecture explores the importance of considering Emma Goldman's trenchant critiques of both femininity and feminism as an important part of a 'history of feminist thought'. I argue against feminist critics who seek to reclaim Goldman as a feminist ahead of her time - despite her refusal of the label and anti-feminine vitriol - suggesting we lose the value in those critiques when we seek to domesticate them. Instead, I highlight Goldman's critical value both for retaining judgement as part of feminism and for holding apart the subject and object of feminism. Exploring her value for a reconsideration of the political grammar of the phrase 'I'm not a feminist, but...' I propose conditions under which we might consider such refusals to be an important part of feminist history (rather than only a sign of its demise).

Opens external link in new windowWebsite Clare Hemmings

Die Veranstaltung auf Facebook: Gender & Agency Lecture mit Clare Hemmings

Eine Kooperation des Forschungsverbundes Gender and Agency mit dem Referat Genderforschung und der Professur für Gender Studies  der Universität Wien.